Diş eti hastalıkları, dişi değil dişi çevreleyen dokuları etkileyen hastalıklardır. Mesela, dişleriniz sağlıklı olsa bile bazen diş eti hastalıkları yüzünden dişinizi kaybedebilirsiniz. Çocuktan yaşlıya yaygın olarak görülen bu hastalıklar, hasta tarafından genellikle geç fark edilir ve bu yüzden doktora müracaat geç gerçekleşir. Diş eti hastalıkları ağızda sürekli kötü koku ve tat hissine de sebebiyet verebilir. Kliniğimizde uygun ağız kokusu tedavisi fiyatları ile bu problemlerinizden kurtulmanız mümkün!
Diş eti hastalıkları nelerdir?
En hafif şekilde ilerleyen ilk hastalık gingivitisdir. En önemli nedeni mikrobiyal dental plaklardır. Tedavi ve doğru ağız bakımı ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Bir diğer rahatsızlıksa yetişkinlerde sıklıkla görülen kronik periodontitistir. Çok yavaş ilerler, belirtileri zor fark edilir. Diş etinden başlayarak dişin bulunduğu kemiğe kadar ilerleyen bir yıkım söz konusudur. Başlangıç seviyesindeki periodontitis cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilirken ilerlediği zamanlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir.
Agresif periodontitis de gençleri daha şiddetli etkileyen bir diş eti rahatsızlığıdır. Bu durum kalıtsal olabilir. Kronik periodontitise göre tedavisi daha zor ve karmaşıktır. Diş eti rahatsızlıkları bazı metabolik, kan ve genetik hastalıklarla birlikte de görülebilir. Bunun haricinde diş etinin yok olduğu ve kemik erimesine yol açan diş eti hastalıkları da bulunur.
Diş eti hastalıklarını önlemek için neler yapılabilir?
Diş eti hastalıkları hayat kalitesini belirli miktarda etkileyen ve zorlaştıran hastalıklardır. Lakin, önüne geçebilmek için alabileceğiniz önlemler bulunur. Bunlardan en önemlisi, 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrollerinizi aksatmamaktır. Diş üzerinde biriken plak, zamanla diş taşına dönüşür. Bu olduğunda diş fırçalamak temizlenmesi açısından yetersiz kalabilir. Bunun için diş hekimine gidip diş taşı temizliği yaptırmak faydalı olacaktır.